Monday, September 5, 2011
~ makan buah ~
Kita semua berpendapat bahawa makan buah-buahan bermakna hanya membeli, memotong dan hanya memasukkan ke dalam mulut kita. Ia tidak semudah yang kita fikirkan. Sangat penting untuk kita tahu bila dan bagaimana untuk memakannya.
Apakah cara yang betul untuk makan buah-buahan?
TIDAK MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN
Buah-buahan hendaklah dimakan ketika perut kosong.
Jika anda makan buah-buahan seperti itu, ia akan memainkan peranan utama untuk menyahtoksik sistem anda, membekalkan anda dengan tenaga yang banyak untuk menurunkan berat badan dan aktiviti-aktiviti yang lain.
BUAH MAKANAN PALING PENTING.
Katakan anda makan dua keping roti kemudian beberapa potong buah-buahan. Kepingan buah-buahan itu sepatutnya bersedia untuk terus melalui perut ke usus, tetapi ia dihalang daripada berbuat demikian.
Sementara itu, seluruh makanan pecah dan menapai dan bertukar menjadi asid. Di saat buah in contact pada makanan di dalam perut dan jus pencernaan, keseluruhan jisim makanan mula rosak.
Oleh itu, sila makan buah-buahan anda semasa perut kosong atau sebelum makan anda. Anda pasti pernah mendengar orang mengadu - setiap kali saya makan tembikai saya sendawa, apabila saya makan durian perut saya bloats, apabila saya makan pisang, saya akan ke tandas, dan lain-lain. Sebenarnya semua ini tidak akan timbul jika anda makan buah-buahan ketika perut kosong. Buah-buahan bercampur dengan makanan lain akan putrefying dan menghasilkan gas dan dengan itu anda akan mengalami kembung.
Rambut beruban, botak, cetusan saraf, dan lingkaran hitam di bawah mata semua ini tidak akan berlaku jika anda memakan buah semasa perut kosong.
Jika anda telah menguasai cara yang betul untuk makan buah-buahan, anda memiliki rahsia kecantikan, umur panjang, kesihatan, tenaga, kebahagiaan, dan berat badan normal.
Jus buah-buahan - Minum jus buah-buahan yang hanya segar, TIDAK dari tin. Jangan minum jus yang telah dipanaskan. Jangan makan buah-buahan yang dimasak kerana anda tidak mendapat nutrien sama sekali. Anda hanya mendapatkan rasa. Masakan memusnahkan semua vitamin.Tetapi memakan seluruh buah adalah lebih baik daripada meminum jus.
KIWI: Tiny but mighty. This is a good source of potassium, magnesium, vitamin E & fiber. Its vitamin C content is twice that of an orange.
APPLE: An apple a day keeps the doctor away? Although an apple has a low vitamin C content, it has antioxidants & flavonoids which enhances the activity of vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack & stroke.
STRAWBERRY: Protective Fruit. Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits & protect the body from cancer-causing, blood vessel-clogging free radicals.
ORANGE : Sweetest medicine. Taking 2-4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessens the risk of colon cancer.
WATERMELON: Coolest thirst quencher. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione, which helps boost our immune system. They are also a key source of lycopene — the cancer fighting oxidant. Other nutrients found in watermelon are vitamin C & Potassium.
GUAVA & PAPAYA: Top awards for vitamin C. They are the clear winners for their high vitamin C content.. Guava is also rich in fiber, which helps prevent constipation. Papaya is rich in carotene; this is good for your eyes.
Sunnah Rasulullah SAW juga mengingatkan kita supaya makan buah sebelum makan nasi/makan berat. Jadi, jelaslah di sini bahawa apa yang diajarkan oleh Rasulullah itu datangnya dari Allah yang Maha Mengetahui. Pengajaran sunnah itu suatu yang penuh hikmah dan bukan sia-sia di samping mendapat keredhaanNya.